U bent hier

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen om mee te doen met de testkaravaan?

Dankzij de testkaravaan leer je een nieuw vervoermiddel grondig kennen. Deelnemers mogen een elektrische fiets, elektrische bakfiets of vouwfiets gedurende twee weken gratis testen. Als dat geen voordeel is!

Meer fietsers op straat betekent een rustigere buurt met gezondere lucht. Dat willen we toch allemaal, niet?

Moet je betalen om een fiets te testen?

Neen! De testkaravaan is een gratis aanbod van het provinciebestuur West-Vlaanderen dat daarmee streeft naar meer duurzame mobiliteit in West-Vlaanderen.

Hoe kun je meedoen?

Je woont in Veurne, Kortemark of Vleteren. Vul het deelnameformulier in.

Ben je bij de gelukkigen die kunnen testen? Kom dan je fiets ophalen en terugbrengen op de afgesproken momenten (je ontvangt daarover een mailtje). En test jouw fiets uit!

Niet bij de gelukkigen? Ga dan eens langs bij je fietshandelaar en vraag advies en een testrit met de fiets van jouw dromen!

Ben je verzekerd tijdens je campagneperiode?

Je kunt jezelf tegen ongevallen met de testfiets verzekeren via de familiale verzekering. Raadpleeg het advies van je verzekeringsmakelaar.

Mocht je een ongeluk hebben tijdens je woon-werkverkeer, dan ben je sowieso verzekerd via je werkgever.

Fietspech meld je sowieso telefonisch (0487 28 42 61, dit nummer staat op de fiets) en we geven je een gepaste oplossing.

Wanneer en waar kun je je fiets ophalen en weer inleveren?

De data vind je terug op de kalender. Wie test, ontvangt een mailtje met daarop alle tijdstippen.

Waarom zijn Veurne, Kortemark en Vleteren de testgemeente?

Deze drie gemeenten zullen als eersten meedoen aan de testkaravaan. In deze regio (Westhoek) gebeuren relatief meer verplaatsingen met de wagen. De afstanden zijn groter, werk en school liggen verderaf. Het openbaar vervoer heeft er niet de frequentie als in een stad zoals Brugge of Kortrijk. Hier kan de elektrische (bak)fiets of de vouwfiets (in combinatie met het openbaar vervoer) een oplossing bieden! We dagen de inwoners van deze gemeenten uit om de mogelijkheden per elektrische fiets zelf te testen.

In 2017 is de campagne ‘de testkaravaan komt naar jouw gemeente!’ een proefproject. In geval van succes, zetten we de actie verder in de komende jaren, in andere gemeenten.

Wat is het verschil met de campagne 'De testkaravaan komt er aan!'?

‘De testkaravaan komt er aan!’ richt zich tot de bedrijven in West-Vlaanderen en wil het woon-werkverkeer verduurzamen door het aanbieden van een vloot vervoermiddelen. Deze campagne gaat verder dan fietsen en biedt ook openbaar vervoer en carpooling als oplossing aan. De campagne loopt al sinds 2014.

‘De testkaravaan komt naar jouw gemeente!’ daarentegen richt zich naar de inwoners van enkele gemeenten. In 2017 (eerste campagnejaar) zijn dat Veurne, Kortemark en Vleteren. Het principe is hetzelfde als bij de testkaravaan in de bedrijven: test een nieuw vervoermiddel uit! Hier bestaat de vloot uit 20 elektrische fietsen, 3 elektrische bakfietsen en 2 vouwfietsen. Naast woon-werkverkeer moedigen we ook andere verplaatsingen met deze fietsen aan: naar de sportclub, naar de winkel, bezoekjes of gewoon recreatief genieten op zondag.