West-Vlaanderen : de gedreven provincie

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen om deel te nemen aan de testkaravaan?

Dankzij de testkaravaan leer je een nieuw vervoermiddel grondig kennen. Deelnemers mogen een elektrische fiets, speedpedelec of elektrische bakfiets gedurende twee weken gratis testen. Als dat geen voordeel is!

Meer fietsers op straat betekent een rustigere buurt met gezondere lucht. Dat willen we toch allemaal, niet?

Moet je betalen om een fiets te testen?

Neen! De testkaravaan is een gratis aanbod van het provinciebestuur West-Vlaanderen dat daarmee streeft naar meer duurzame mobiliteit in West-Vlaanderen.

Hoe kun je meedoen?

Je woont in 2024 in Ichtegem, Oudenburg, Ledegem, Hooglede, Ieper en Waregem? Schrijf je dan in

Ben je bij de gelukkigen die kunnen testen? Kom dan je fiets ophalen en terugbrengen op de afgesproken momenten (je ontvangt daarover een mailtje). En test jouw fiets uit!

Niet bij de gelukkigen? Ga dan eens langs bij je fietshandelaar en vraag advies en een testrit met de fiets van jouw dromen!

Ben je verzekerd tijdens de campagneperiode?

Je kunt jezelf tegen ongevallen met de testfiets verzekeren via de familiale verzekering. Raadpleeg het advies van je verzekeringsmakelaar.

Mocht je een ongeluk hebben tijdens je woon-werkverkeer, dan ben je sowieso verzekerd via je werkgever.

Fietspech meld je sowieso altijd telefonisch (03/253.63.09, dit nummer staat op de fiets) en we geven je een gepaste oplossing. Tip: vermeld zeker dat je meedoet met de testkaravaan. Dat is handiger voor de pechservice. 

Waar en wanneer moet je de fiets ophalen en terugbrengen?

De data vind je terug op de kalender. Wie test, ontvangt een mailtje met daarop alle tijdstippen.

Wat is het verschil met 'de testkaravaan komt eraan!'?

‘De testkaravaan komt er aan!’ richt zich tot de bedrijven in West-Vlaanderen en laat werknemers een waaier aan duurzame vervoermiddelen testen. Deze campagne gaat verder dan fietsen en biedt ook openbaar vervoer en carpooling als oplossing aan. De campagne loopt al sinds 2014.

‘De testkaravaan komt naar jouw gemeente!’ daarentegen richt zich naar de inwoners van enkele gemeenten. In 2024 trekt de karavaan naar 6 gemeenten: Ichtegem, Oudenburg, Ledegem, Hooglede, Ieper en Waregem. Het principe is hetzelfde als bij de testkaravaan in de bedrijven: test een nieuw vervoermiddel uit! Hier bestaat de vloot uit 15 elektrische fietsen, 15 speedpedelecs en 6 elektrische bakfietsen. Naast woon-werkverkeer moedigen we ook andere verplaatsingen met deze fietsen aan: naar de sportclub, naar de winkel, bezoekjes of gewoon recreatief genieten op een vrije dag.

Kun je de testfiets nadien aankopen tegen een verminderde prijs?

De aangeboden testfietsen zijn courante merken (Gazelle en Villo-de-Ville) die je bij heel wat fietshandelaars kunt aankopen. Ga er eens langs en vraag advies. 

Om de plaatselijke economie niet te schaden, organiseren we vanuit de Provincie West-Vlaanderen geen groepsaankoop noch kortingactie. Wend je tot de fietshandelaar en vertrouw op zijn/haar goede raad en kwaliteitsvolle fietsen.